Het EU Trust Project : het delen van gegevens als burgerplicht


Uit de Technology Review over het Trust Project: de ambitie van EU om een leidende rol in de data-economie te verwerven. Een interssante ontwikkeling die echter nog veel uitwerking behoeft zeker gezien de ambitie om een en ander in 5 jaar te implementeren.
De nieuwe strategie betekent een verschuiving in de focus van de EU van het beschermen van individuele privacy naar het het delen van gegevens als burgerplicht. Technologiebedrijven mogen daarbij geen gegevens van Europeanen opslaan of bewerken. De opslag en toegang tot deze gegeven zal lopen via zgn data trusts. Voor burgers betekent dit dat de gegevens die door hen en over hen zijn gemaakt, worden bewaard op openbare servers en worden beheerd door z.g.n data trusts. De Europese Commissie ziet deze data trusts als de manier voor Europese bedrijven en regeringen om de grote hoeveelheden gegevens die (in de EU) worden geproduceerd te hergebruiken en hierop te kapitaliseren, en zo doende om Europese burgers te helpen profiteren van hun informatie.

[www.technologyreview.com/2020/08/1…](https://www.technologyreview.com/2020/08/11/1006555/eu-data-trust-trusts-project-privacy-policy-opinion/)